Laatste nieuwsberichten

Cultuur in Rijnboog


Onder de naam Cultuur in Rijnboog is een aantal Arnhemse culturele instellingen gaan samenwerken en 'samenwonen' in Rijnboog. Rozet is in het najaar van 2013 geopend als het huis van bibliotheek, erfgoedcentrum / historisch museum, kunstbedrijf, kunstuitleen en volksuniversiteit. 

Kunstencluster ArtA
In het eerdere plan zou er nog een cultuurgebouw in Rijnboog verrijzen, aan de Rijnkade op de hoek met de Nieuwstraat: het kunstencluster met de naam ArtA. Het zou een centrum voor film en beeldende kunst worden, - de thuisbasis van Museum voor Moderne Kunst (Museum Arnhem) en Focus Filmtheater Armhem. 
De nieuwe coalitie van D66, SP, GroenLinks en CDA heeft echter besloten dat de bouw van het kunstencluster niet doorgaat. Het budget blijft gereserveerd voor de "qua huisvesting en identiteit toekomstvaste¨ verbetering van het museum op de huidige locatie, en voor nieuwe huisvesting van Focus. Beide instellingen krijgen tot 1 september 2014 de gelegenheid om gezamenlijk een plan in te dienen dat ¨binnen de budgettaire kaders en randvoorwaarden de doelen realiseert¨: de huisvesting van het museum, de herhuisvesting van Focus en het aanjagen van de economie en werkgelegenheid in de binnenstad.
In het najaar van 2014 legt het college dit plan of een alternatief plan aan de raad voor ¨dat recht doet aan de genoemde doelen¨. De raad besluit in 2014 op welke wijze Focus geherhuisvest - en het museum gehuisvest wordt.
Hieronder leest u over het besluitvormingsproces rond het kunstencluster ArtA.

Variantenonderzoek
In december 2012 hebben burgemeester en wethouders vastgestels dat ¨het cluster voor film- en beeldende kunst in Rijnboog de beste kans biedt aan de instellingen om hun aanbod te vernieuwen en meer publiek te trekken en om de zuidelijke binnenstad te versterken¨. Als resultaat van het onderzoek naar de mogelijke varianten voor het kunstencluster, koos het college voor de variant C. Het ambitiedocument bevat kerninformatie over het kunstencluster. Aan de gemeenteraad hebben B&W het voorstel gedaan om te besluiten tot plan C. Lees hier het nieuwsbericht.
25 maart 2013 heeft de gemeenteraad gekozen voor plan C onder voorbehoud van de uitkomst van het referendum dat 15 mei is gehouden. Bij dit referendum is de vereiste opkomst van 30% niet gehaald, waardoor het niet geldig was.  
Maandag 24 juni 2013 heeft de gemeenteraad besloten om door te gaan met de voorbereiding en realisatie van het kunstencluster.

Architectenselectie
Burgemeester en wethouders hebben de voorbereiding van de architectenselectie in september 2013 in gang gezet. 25 oktober is de aanbesteding gepubliceerd op www.tenderned.nl. Op 18 december 2013 koos de jury uit de 44 geïnteresseerden vijf architecten die hun visie op het kunstencluster verder mochten uitwerken. Hier ziet u welke vijf dat waren.
Op het kunstencluster (dat 13 februari 2014 zijn naam kreeg: ArtA) hebben vier architecten een visie gemaakt, die van zaterdag 15 februari tot en met zondag 9 maart te zien is geweest; in deze periode konden Arnhemmers erop reageren. De jury brengt advies uit aan het nieuwe college. 
In het vastgestelde coalitieakkoord 2014-2018 is opgenomen dat het kunstencluster niet wordt gebouwd. In plaats daarvan blijft het museum gevestigd op de huidige locatie, ¨zodanig dat het qua huisvesting en identiteit toekomstvast is¨. In het akkoord staat: ¨Er is geld voor herhuisvesting van Focus Filmtheater en verbetering van Museum Arnhem. Het structurele budget dat oorspronkelijk voor het kunstencluster gereserveerd
stond, blijft beschikbaar voor de onderliggende doelen, te weten: herhuisvesting
Focus, huisvesting museum, het aanjagen van economie en werkgelegenheid in
de binnenstad.¨ 

Terug naar boven

Aanmelden digitale nieuwsbrief
naam
e-mail
woonachtig in arnhem
 
Tweets
Ien van der Coelen

Als je dan toch in Arnhem bent kan een bezoekje aan de #Rozet niet uitblijven http://t.co/kE9R7ya6tQ

Ien van der Coelen

En dan valt des te meer op wat Rozet in Arnhem (Gebouw van het Jaar) weet bij te dragen aan de stad.

Ien van der Coelen

Lekker stukje zwemmen! Heerlijk ;) "@dgarnhem: Arnhem is deze zomer de natste plek van Nederland. [...] http://t.co/OIEcEiSU4j"

@luuktepe dat ziet er strak uit!

Ien van der Coelen

RT @oostpool: Kijk mee tijdens de bouw van onze nieuwe repetitielokalen: http://t.co/dbvHoKIwU2 #nuarnhem

@vandiestontwerp prachtig!

Ien van der Coelen

Gemeente Arnhem en Coehoorn Centraal ondertekenden vanochtend in Stella by Starlight de huurovereenkomst van CC3... http://t.co/sKZbgFBwiR

Nieuws over de zuidelijke binnenstad kunt u volgen via @kirstenvanrijen Dit account wijzigt vandaag in @IenvdCoelen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over onze cookies. Accepteren Afwijzen